Crònica de l’III Open Internacional Club Escacs Montolivet

Nota de l’Organització

El duo holandés format per GM Liam Vrolijk (Subcampió) i GM Casper Schoppen (Campió) va dominar el torneig i ens va regalar autèntiques obres d’arts en algunes de les seues partides per a delit d’aficionats i espectadors

L’EL MEU Milosz Szpar (POL) completa el podi amb una gran actuació i la seua primera norma de Gran mestre

 

No es recorda un Open d’escacs tan forts a la província de València i segurament haja estat a l’altura del Open de Setmana Santa d’Alacant, l’III Open Internacional CA Montolivet ha superat totes les expectatives. Del 17 al 23 de juliol s’han donat cita 227 jugadors d’escacs de 38 països diferents en el municipi d’Alboraia en el que ha suposat una autèntica festa d’escacs. 16 Gran Mestres i 36 Mestres Internacionals han copat els primers llocs fins a completar un total de 94 titulats. En la seua tercera edició, el CA Montolivet aposta pel ritme clàssic (partides de 90 minuts més 30 segons per jugada) i revoluciona el món dels escacs.

 

Revolució que s’ha produït de la mà de diferents elements:
El primer i més polèmic ha sigut el sistema utilitzat per al torneig, suís superacelerado Bakú. Això consisteix a sumar un punt imaginari a la primera meitat del rànquing inicial i, a partir d’ací, establir els aparellaments de la primera ronda. Com podreu imaginar, la primera meitat dels aproximadament 230 participants es van enfrontar entre ells i va haver-hi escacs d’alt nivell des del principi. En les rondes 4 i 5 tan sols comptaren amb mig punt imaginari més i, des de la ronda 6 fins a la finalització de la competició, les puntuacions tornen a ser les reals i tot s’equilibra de nou. Aquest és el ritme que recomana la FIDE dins de la categoria de superacelerados i té sentit utilitzar-se en tornejos de més de 200 jugadors per a evitar que les primeres rondes siguen un mer tràmit amb enfrontaments entre jugadors amb una gran diferència de ELO. L’objectiu, a més d’augmentar la tensió i l’emoció i delectar a aficionats i espectadors, és potenciar l’obtenció de normes. La prova d’això ha sigut el resultat: ni més ni menys que 4 normes s’han aconseguit en l’III Open Internacional CA Montolivet. Un èxit sense precedents pròxims en el temps a la Comunitat Valenciana. Encara que la notícia principal va ser la norma de Gran mestre aconseguida pel polonés Milosz Szpar amb una actuació espectacular que també la va valdre per a conquistar el tercer lloc en la classificació final.

NORMES DE GRAN MESTRE A LA COMUNITAT VALENCIANA

Hem de remuntar-nos a l’època del festival de Cullera per a trobar les primeres normes de GM atorgades en la nostra comunitat: van ser Alexis Cabrera en 2003 i Julen Arizmendi en 2004 qui, en els seus respectius tancats (International Festival Ciutat de Cullera Cat VIII i III Magistral de Cullera) per a continuar, diversos anys després,  el Open València Bressol en el 2022 a Daniel Pulvett. Tots ells van aconseguir l’anhelada gesta que els va valdre per a conquistar el títol.

En qualsevol cas, som conscients que hi ha hagut diverses opinions sobre aquest tema principalment propiciades pel desconeixement de l’aplicació d’aquest ritme. Factor completament comprensible, en les bases no es va fer cap al·lusió i només una setmana abans del començament del torneig es va publicar en ChessResults. Com a organitzador em va semblar molt interessant des del moment en el qual em van parlar d’aquesta possibilitat i només em va moure l’interés pels escacs de nivell. De fet, al llarg de la meua carrera ajedrecística he compartit converses amb jugadors de talla mundial i tots coincideixen a preferir no participar en tornejos en els quals poden enfrontar-se a jugadors de molt menys ELO pel poc a guanyar i el molt a perdre que tenen en aqueixes partides.
He de dir que pequem d’inexperts, encara que després de finalitzar el torneig i analitzant-lo en perspectiva considere que ha sigut un encert i ha tingut un impacte general molt positiu en el desenvolupament de l’esdeveniment. Espere que la comunitat ajedrecística així ho valore i que, a partir d’ara, hi haja molts més organitzadors que vulguen implementar-ho.

La segona innovació han sigut els taulers especials de “Influencers” i la retransimisó en directes amb comentaristes. Des del Club Escacs Montolivet considerem que els escacs suposa un espectacle amb molt de potencial per descobrir. La nostra assignatura pendent ha sigut sempre la difusió, aconseguir que els escacs transcendisca la bambolla, el món hermètic en el qual ens trobem els jugadors d’escacs, i abast a moltes més persones de tot el món. Internet i les xarxes socials ofereixen possibilitats infinites per a desenvolupar aquesta activitat com s’ha demostrat en els últims anys arran de la pandèmia i han sigut molts els aficionats que s’han iniciat en aquest esport recentment. Si volem que els escacs cresca, haurà de ser a partir de patrocinadors privats i, si volem que aquests ho vegen com una oportunitat, ha de ser demostrant-los el potencial d’abast que pot arribar a tindre un espectacle com el que vivim a Alboraia la setmana passada.
Per tot això, hem volgut marcar les pautes del que pot ser el camí a seguir que done com resultat una gran cobertura en línia.

Gràcies a Alejandro i Quique per oferir-nos una gran retransmissió: https://www.chess.com/events/2023-monteolivete-open/games

Hem tingut a Dawid Czerw, responsable de Chess.com Polònia, comentant en directe les partides del torneig i centrant-se en la nombrosa representació del seu país. D’altra banda, hem comptat amb l’espectacular equip format per José Manuel Díaz Velandia i María Rodrigo per a amenitzar cada jornada de l’esdeveniment en castellà a través del canal del genial Pepe Cuenca qui, malgrat no haver tingut el seu torneig, ha causat sensació entre els aficionats i ha tingut el detall de comentar amb algun dels seus rivals les partides en finalitzar-les. Volem agrair des d’ací a cadascuna de les persones que s’han acostat per l’estudi a compartir una mica del seu temps en antena després de les partides. Hem vist molta predisposició a col·laborar per part dels mestres del torneig i ningú s’ha sentit exposat o incòmode per les cambres a la sala de joc. María i José (sembla un pesebre de Betlem) van fer una gran faena i esperem comptar amb la seua presència en pròxims anys. Aprofitem també des d’ací per a donar a conéixer el nou canal de YouTube de José qui acaba de començar una prometedora carrera com Influencer, molt d’ànim:

https://www.youtube.com/@VelandiaSaurio

En aquesta mateixa línia hem designat 8 taulers especials de retransmissió que apareixien amb un asterisc en ChessResults. Aquests han sigut els Influencers que han tingut assignat un número de taula per a tot el torneig independentment dels seus resultats. Aquestes persones tenen els seus respectius canals d’escacs de Twitch o YouTube en els creen regularment contingut i compten amb molts seguidors, per aquesta raó hem volgut oferir-los la possibilitat de retransmetre amb taulers i càmeres cadascuna de les seues partides en la cerca per augmentar encara més la difusió. Algunes d’elles fins i tot han comptat amb algun col·laborador que, des de les seues cases, comentaven les partides. Em consta que el resultat ha sigut molt bo i ja tenen apuntades les dates del Open de l’any que ve en els seus calendaris.

Finalment, hem sigut pioners en el premi especial “YouTuber” com a colofó a la iniciativa de la cobertura. Ací estem contents amb la idea, encara que considerem que podem plasmar-la de forma més atractiva per a la pròxima edició. En aquest esdeveniment, el jugador de més alta posició en la classificació final que haguera pujat un vídeo relacionat amb el torneig a través d’alguna de les seues xarxes socials de més d’1 minuts i un nombre mínim de visualitzacions aconseguiria els 500€ extra. Potser té més sentit que el criteri anara nombre de visualitzacions, encara que això pot donar lloc a fraus en forma de bots i programes que les augmenten de manera automàtica dels quals hi ha hagut precedents. Una altra idea pot ser que només puguen aspirar al premi Influencers consagrats la carta de presentació del qual abans del començament del torneig ja consistisca en un nombre elevat de seguidors.

De qualsevol manera, pretenem continuar amb aquest premi i us convidem que ens envieu qualsevol proposta o idea que se us ocórrega per a valorar-la de cara a futures edicions.

 

Val la pena comentar que, sense un torneig d’escacs forts amb jugadors de ELO elevat, tota la infraestructura de retransmissió i cobertura perdria la seua raó de ser. Hem apostat per un esdeveniment de gran nivell i, després, hem volgut que el màxim nombre de persones pogueren seguir l’espectacle.

Des del principi Casper Schoppen ha dominat la classificació i es va enfrontar al rànquing 1, GM Tomás Sosa, en ronda 6. En un intent extrem per aconseguir al seu rival en la taula, l’argentí va cometre alguna imprecisió i el líder va aprofitar per a alçar-se segurament amb la victòria més important del torneig i ampliar el seu avantatge respecte als seus perseguidors. Amb els seus perfectes 6 punts en les 6 primeres rondes ja tenia mig campionat, li van valdre 3 taules relativament ràpides després per a alçar-se amb el títol. El seu compatriota GM Liam Vrolijk, subcampió també amb 7 punts i mig, tampoc va deixar a ningú indiferent i potser va protagonitzar les partides més espectaculars. En ronda 7, després d’una bona remuntada per part de Pepe, tots dos es van enfrontar en taula 2. L’emoció estava assegurada i, contra tot pronòstic, va ser Liam amb les peces negres qui va sorprendre amb un sacrifici estratègic de dama en l’obertura aconseguint una posició més còmoda de jugar en la pràctica. Les peces menors negres es coordinaven molt bé i van aconseguir clivellar la fortalesa blanca. Encara que, per a un servidor, la novena ronda va ser la més impressionant. Teníem un duel Holanda-Polònia en la lluita pel campionat i tot feia presagiar que se signarien sengles ràpids empats en les 2 primeres taules i es repartirien el botí. Això va ser el que va succeir en el primer tauler i no tenim res a objectar perquè un va guanyar el torneig i l’altre va aconseguir la seua primera norma de Gran mestre. No obstant això, per a sorpresa de tots i emoció dels espectadors, Liam va deixar ben clares les seues intencions des del principi quan en una posició tranquil·la de Nimzoindia va jugar 4.g4 al que va continuar una demostració de creativitat i una batalla sense quarter. La partida va tindre els seus alts i baixos, encara que finalment els escacs va premiar la valentia, l’enginy i l’empenyiment de Liam i finalment els seus alfils van propinar un mat en la jugada 72 al rei de GM Igor Janik qui també va fer gala de les seues bones habilitats defensives en una posició complexa davant els envistes blancs.

Hem de baixar fins als llocs 15 a 18 per a trobar als primers espanyols, tots amb 6 excel·lents punts: Rubén Domingo Núñez, EL MEU Àngel Espinosa Aranda, EL MEU Enrique Tejedor Fonts i LA MEUA Marta García Martín. Aquesta última va conquistar el primer premi femení en detriment de Sabrina Vega (Subcampiona) qui, a pesar que 2 derrotes en les últimes rondes la van relegar al lloc 35 de la classificació, havia fet un gran torneig aconseguint importants victòries contra el GM Pedro Antonio Ginés o l’EL MEU Daniel Pulvett. Enhorabona a totes dues pel bon torneig.

El títol de campió veterà va ser per a l’EL MEU uruguaià Bernardo Roselli, gran jugador i millor persona, qui va utilitzar el torneig com a precalfament abans de la Copa del Món.

 

A més de l’esdeveniment principal, els assistents van poder gaudir de 2 activitats paral·leles de gran interés:
El dilluns al matí, a manera de cerimònia d’inauguració, la Gran mestra i excampeona del món Antoaneta Stefanova va protagonitzar una simultània de 21 partides principalment enfront de jugadores de la Comunitat Valenciana en la qual només va cedir un empat.

Per part seua, el Gran mestre Alexei Shirov va impartir una classe magistral comentant algunes de les seues millors partides de la seua carrera. En acabar, a més, es va oferir a jugar algunes ràpides enfront dels assistents.

 

El Club d’Escacs Montolivet confia en el potencial de la ciutat de València per a l’organització d’esdeveniments d’abast internacional. Les seues platges, bon temps i gastronomia exquisida reuneixen les característiques idònies que serveixen de reclam per a jugadors d’escacs de tot el món i així s’ha demostrat.

Volem donar les gràcies a l’Ajuntament d’Alboraia (Alcalde: Miguel Txabarría) i a la FECV (President: Emilio González) pel suport i a l’organització (Federica Galantino, Anabel Guadamuro i Alberto Arias), per la seua col·laboració. Gran faena de l’equip arbitral capitanejat per Hernán Siludakis que va comptar amb l’ajuda de Nerea Pastor i José Palomar. Esperem que tots aquells jugadors que hàgeu triat aquest torneig us hàgeu portat un bon sabor de boca i un gran record. Hem fet un gran esforç i volgut cuidar cada detall. Podeu estar segurs que hi haurà edició en 2024 i us esperem a tots en l’IV Open Internacional CA Montolivet.

 

Podeu trobar tota la informació d’aquest i pròxims tornejos en www.monteolivete.club i totes les imatges ací gràcies al fotògraf oficial de l’esdeveniment Daniel Rote: Veure galeria de fotos

Veure Classificació

Gràcies i bon estiu!