Nota de l’Organització
La Fundació València Bressol dels Escacs organitza els pròxims 1 i 2 de juny el festival ‘La Dama dels Escacs’, el lema dels quals evoca a l’origen valencià de la peça que fa quasi 550 anys va revolucionar per sempre el joc-ciència.
El dia 1 de juny a les 9.30 tindrà lloc una simultània gegant, dirigida a més de 400 xiquets i xiquetes de les escoles municipals de la Fundació Esportiva Municipal de València. Esta gran festa dels escacs tindrà lloc en el Complex Esportiu-Cultural Petxina.
Els xicotets s’enfrontaran a monitors i monitores de les mateixes escoles, així com a forts jugadors d’escacs amb rànquing internacional (ELO), i podran conéixer de primera mà el contingut històric sobre l’origen valencià dels escacs moderns que s’exposa a la sala València Origen dels Escacs, 1475, que inclou panells en gran format del comic sobre la vida i obra de Francesch Vicent, autor del primer llibre d’escacs moderns publicats en el món. Estos dies celebrem l’efemèrides de la seua publicació ja que es va imprimir el 15 de maig de 1495 a València.
La principal protagonista serà la gran mestra balear Mónica Calzetta, set vegades campiona d’Espanya i en l’actualitat campiona mundial + 50, que acudirà com a convidada a l’esdeveniment. Els participants, alumnes de la ciutat de València, seran obsequiats amb la samarreta de les Escoles Esportives, així com un trofeu de record per la seua participació i altres detalls.
El festival conclou el dia 2 de juny amb la disputa un torneig de Blitz de 5´+3¨, amb premis en metàl·lic només per a la categoria femenina. Se celebrarà a la sala València Origen dels Escacs, 1475, en horari d’11.00 a 14.00 ubicació de la seu de la Fundació València Bressol dels Escacs, en el Complex Esportiu-Cultural Petxina.
Fundació València Bressol dels Escacs de la C.V.: el seu objectiu primordial és la reivindicació de l’origen valencià dels escacs moderns, fet transcendental que va canviar per sempre la pràctica dels escacs. Al llarg dels anys ha organitzat tornejos, exposicions, conferències, classes, editat llibres i còmics, donant a conéixer a la societat la importància d’un assoliment que és esportiu, però també social i cultural. Tots els dies es disputen en el món desenes de milions de partides amb les mateixes regles, en l’essencial, que van veure la llum en el poema en valencià Scachs d´amor, (València, c.1475), obra de Bernat Fenollar, Narcís Vinyoles i Francí de Castellví. La Fundació treballa en la importe commemoració del 550 Aniversari del naixement dels escacs moderns a València (1475-2025).