Hui és el Dia Internacional dels Escacs. La FIDE compleix 99 anys.

Hui, 20 de juliol, és el Dia Internacional dels Escacs  i la FIDE celebra el seu  99 aniversari.

Per quines Nacions Unides va triar exactament el 20 de juliol per a celebrar el dia dels escacs? Es va fer per a marcar la data de l’establiment de la Federació Internacional d’Escacs en 1924, per tant és l’aniversari de la FIDE.

Un breu recorregut per la seua història ressaltant les seues fites més importants.

La Federació Internacional d’Escacs, o més curta, FIDE (sigles de Fédération Internationale dones Échecs), és l’organisme rector del joc d’escacs. Què fa la FIDE? Organitza importants esdeveniments d’escacs, que formen el Cicle del Campionat Mundial, Olimpíades d’Escacs, Campionats de Ràpids i Blitz, tornejos per a persones amb discapacitat, veterans i xiquets, així com diversos esdeveniments d’exhibició i en línia. Atorga títols internacionals d’escacs, com el cobejat Gran mestre, i calcula la qualificació de ELO, crea i implementa les regles dels escacs i els estàndards per als tornejos. Participa activament en projectes socials i de promoció dels escacs a nivell de base. La FIDE està reconeguda pel Comité Olímpic Internacional i inclou fins a 199 federacions nacionals d’escacs.

La FIDE es va formar el 20 de juliol de 1924 a París, França, durant la primera Olimpíada d’Escacs no oficials. Va nàixer a l’Ajuntament de l’IX Districte de París (6 Rue Drouot). Quinze delegats de tot el món van signar l’acte de proclamació i va nàixer la seua organització.

En 1927, la FIDE va organitzar la primera Olimpíada d’Escacs i el primer Campionat Mundial Femení a Londres. En 1948, la FIDE va començar a supervisar el Campionat Mundial d’Escacs. Hui dia, les corones d’escacs tant absolutes com femenines pertanyen a jugadores de la Xina: Ding Liren i Dj. Wenjun.

En 1950, la FIDE va atorgar el seu primer títol de Gran mestre a 27 jugadors. Hui dia, els títols de la FIDE també inclouen Maestro Internacional, Gran mestre Femení, Maestro Internacional Femení i altres títols com Maestro FIDE o Candidats a Maestro FIDE.

La primera llista de classificació oficial de la FIDE es va publicar en 1971. Aquest sistema de classificació universal, dit així pel seu creador Arpad Elo, mesura el nivell d’habilitat d’un jugador i realitza un seguiment del seu progrés al llarg del temps. Les noves llistes de qualificació (Elo) ixen a principis de cada mes, i tant els professionals com els aficionats estan ansiosos per verificar els nous números al costat del seu cognom.

En 1999, la FIDE va ser reconeguda per el  Comité Olímpic Internacional, una fita important en la història de l’organització.

El lema de la FIDE és “Gens una sumus“, que es tradueix del llatí com “Som una família“. Aquest lema és un reflex de la visió de l’organització dels escacs com un esport que uneix a persones de tot el món.  La primera Olimpíada d’Escacs per a Persones amb Discapacitat va tindre lloc al gener-febrer de 2023 a Belgrad.

L’any vinent, la FIDE celebrarà el seu 100 aniversari. La Federació Internacional d’Escacs ha recorregut un llarg camí des dels seus primers passos fa un segle. Hui dia, té la seua seu a Suïssa juntament amb altres importants òrgans rectors de l’esport. Abasta 199 federacions nacionals d’escacs, la qual cosa converteix a la FIDE en una de les federacions esportives més grans del món.

Font FIDE: www.facv.org