Judit Polgar a València durant la celebració de l’origen i difusió dels escacs moderns: el gran llegat valencià.

Judit Polgar con Ximo Puig
Ximo Puig i Judit Polgar

Judit Polgar a València. La celebració de l’origen valencià dels escacs.

 

Aquests dies passats, 13 i 14 de maig de 2022, ha estat a València la gran dama dels escacs, Judit Polgar, commemorat l’origen valencià dels escacs moderns i la seua difusió.

Oferim en aquest article un resum de les fites històriques i referències bibliogràfiques més destacades sobre el llegat valencià dels escacs.

Primera fita, València 1475

 

Està acreditat internacionalment que l’acta de naixement dels escacs moderns és el poema Scachs d´amor, València 1475, amb la primera descripció mundial del moviment modern de la dama o reina, el primer reglament complet dels nous escacs i la primera partida d’escacs moderns de la Història. I tot això, en termes inequívocs que són ells, els poetes Bernat Fenollar, Narcís Vinyoles i Francí Castellví els que han creat la nova peça i la resta de normes que deriven d’aqueixa gran revolució, que ha arribat vigent fins al nostre dies.

 

primer mate de Dama de la Historia

Castellví-Vinyoles, València c. 1475.

La nova dama dona el primer mat de la Història dels Escacs!

Segona fita, València 1495

 

El segon gran fita procedeix també de València: el 15 de maig de 1495 s’imprimeix el Llibre dels jochs partits dels cachs en nom de 100. La primera col·lecció de problemes d’escacs moderns, de la qual són tributaris els llibres posteriors de Lucena (c. 1497) i Damiano (1512).

El contingut del llibre de Vicent s’ha preservat en el ms. de Cesena, probablement obra del mateix Vicent en el seu exili italià, sobrevivint en molts problemes la redacció original en valencià. L’estudi del manuscrit realitzat en 2005 per José A. Garzón, va permetre confirmar documentalment la reconstrucció realitzada ja en 1985 pel major expert contemporani en Història dels Escacs, recentment mort, Yuri Averbakh (1922-2022), al qual se li va rendir un merescut tribut aquests dies a València.

L’origen i l’expansió dels escacs moderns.

 

Una qüestió crucial és no confondre dos processos importants però molt diferents: l’origen i l’expansió dels escacs moderns.  Els llibres espanyols  corresponen a l’expansió  dels nous escacs, no a l’origen,  no podrien acreditar per si mateixos l’origen espanyol del nou joc, perquè hi ha almenys 3 tractats manuscrits (d’origen italià), independents dels espanyols  també de finals del segle XV, potser anteriors als espanyols.  La prova decisiva, suasoria,  que permet atorgar a Espanya l’origen dels escacs moderns és el poema Scachs d´amor (1475). Cal recordar que aquesta fita es va mostrar en el Pavelló espanyol de la Expo de Dubái.

Ximo Puig y Judit Polgar

 

 

Bibliografia d’interés.

 

1) Literatura i escacs a l’Europa dels segles XV i XVI. L’origen valencià dels escacs moderns.

eHumanista és una revista dedicada a l’estudi de les cultures i llengües de la Península Ibèrica,  que edita la University of Califòrnia Santa Barbara. S’enfoca de preferència sobre l’Edat mitjana i la primerenca Modernitat, amb incursions esporàdiques en el segle XVIII, cobrint un període de temps que pot en termes generals definir-se com a Humanisme. Un resum de l’article i l’article poden trobar-se en els següents enllaços:

2) El llibre que va canviar la Història dels Escacs. Article publicat en Peó de Rei , núm. 147 (July-Agost, 2020).

3) L’acta de naixement dels escacs moderns: El poema Scachs d´amor. Article recentment publicat en Passions Bibliogràfiques 5 (2021).

4) Així mateix, la revista Scacchitalia que edita la Federació Italiana d’Escacs, en l’últim número dels quals es ressenya en portada i es publica un article sobre el naixement dels escacs moderns. És molt important, perquè Itàlia era l’altre país candidat a  haver creat els escacs moderns.

5) Poden trobar l’opinió dels experts mundials en la web enciclopèdica sobre l’Origen Valencià dels Escacs Moderns en aquesta web.

 

 

Judit Polgar con Ximo Puig

 

Álbum de fotos

 


FEDA

Noticies anteriors