La vida i el llegat de Francesch Vicent comptada en un còmic. Presentació.

La vida i el llegat de Francesch Vicent, primer autor i divulgador dels Escacs Moderns, comptada en un còmic.

El segorbí és autor d’un pioner llibre imprés a València en 1495.

Nota de premsa

“La història i aportacions d’un segorbí universal, Francesch Vicent, autor d’un mític incunable (Llibre dels jochs partits dels scachs en nom de 100, València, 15  de maig de 1495), clau en el naixement i l’expansió dels Escacs Moderns, es narra ara, amb amenitat i rigor, en un format tan atractiu com és un còmic.

Francesch Vicent és internacionalment conegut per ser l’autor del primer tractat d’escacs moderns, obra  que va canviar per sempre la mil·lenària història del joc-ciència, amb la nova i poderosa  dama “regnant” sobre el tauler.

La importància de Vicent i la seua obra  s’ha difós en nombrosos treballs de referència, i ara, per primera vegada, es plasma  en el llenguatge més popular del còmic, resumint i incloent els últims avanços de la investigació.

El còmic, estructurat en quatre parts,  descriu la seua infància a Segorbe, el fecund període a València i la seua contribució al naixement dels escacs moderns, el corol·lari dels quals és la publicació de la seua magna obra impresa en 1495, així com el seu exili italià, sota el moment protector del papa Alexandre VI, i els seus fills César i Lucrecia, contribuint a l’expansió internacional del nou Axedres de la Dama. En la part final, s’atrapen els moments claus acecidos al llarg d’aquests cinc segles, amb el descobriment del contingut del llibre com a fita decisiva, i la certesa que és la font principal dels tractats posteriors, com acrediten els seus propis manuscrits conservats en biblioteques italianes.

L’edició, realitzada pel Club Alt Palància i Balagium Editors, ha sigut coordinada  per Miguel Ángel Malo Quirós,  i ha comptat amb l’especialista José A. Garzón per a la documentació històrica i guió i amb Daniel Salvador com a  il·lustrador i dissenyador, pertanyent a l’empresa Que maten al dissenyador.

Amb aquesta iniciativa l’Ajuntament de Segorbe reforça el seu compromís reivindicatiu de la figura de Francesch Vicent, l’autor que va codificar les regles dels escacs moderns, que en l’essencial són les mateixes que hui regeixen la pràctica del joc, amb milions de partides disputades diàriament a tot el món. Innovació i vigència, aqueix és el seu llegat.

La presentació del còmic  es realitzarà divendres que ve, dia 17 de setembre, a les 19.30 hores en el Centre Cultural “Olga *Raro” de Segorbe, i quedarà exposat a la sala Pintor Camarón en un gran format perquè puga ser contemplat.”

la portada del libro en el cómic


 

Notícies anteriors