Andreu Paterna campió de Divisió d’Honor. Ascensos i descensos de totes les categories.

clubes ajedrez comunidad valenciana torneo

Després de la celebració de l’última jornada el C.A. Andreu Paterna es proclama Campió de Divisió d’Honor i el C.A. Silla 60 Aniversari subcampió. L’enfrontament entre tots dos equips en l’última jornada va decantar el títol per als de Paterna.

Publiquem ascensos i descensos de totes les categories i s’habilita fins al 10 de juny termini per a la seua revisió i presentació de reclamacions:  logo pdf … veure ascensos i descensos

La FECV felicita en nom propi i de tots els seus associats al Club Escacs Andreu Paterna pel seu títol i a tots aquells que van aconseguir les metes més altes en totes les categories de la competició 2022.

 

 

 

 


FEDA

Noticies anteriors

Circular 18/2022: Campionat Autonòmic d’Escacs Absolut

circular federación ajedrez

Per la present Circular es publiquen les bases del Campionat Absolut d’Escacs de la Comunitat Valenciana 2022.

logo pdf … Bases

logo pdfAnexo Protocolo COVID-19

 

 

cartel campeonato absoluto de ajedrez

 

Esdeveniment relacionat:

 

cartel open internacional de ajedrez

 

 


FEDA

Noticies anteriors

Judit Polgar a València durant la celebració de l’origen i difusió dels escacs moderns: el gran llegat valencià.

Judit Polgar con Ximo Puig

Ximo Puig i Judit Polgar

Judit Polgar a València. La celebració de l’origen valencià dels escacs.

 

Aquests dies passats, 13 i 14 de maig de 2022, ha estat a València la gran dama dels escacs, Judit Polgar, commemorat l’origen valencià dels escacs moderns i la seua difusió.

Oferim en aquest article un resum de les fites històriques i referències bibliogràfiques més destacades sobre el llegat valencià dels escacs.

Primera fita, València 1475

 

Està acreditat internacionalment que l’acta de naixement dels escacs moderns és el poema Scachs d´amor, València 1475, amb la primera descripció mundial del moviment modern de la dama o reina, el primer reglament complet dels nous escacs i la primera partida d’escacs moderns de la Història. I tot això, en termes inequívocs que són ells, els poetes Bernat Fenollar, Narcís Vinyoles i Francí Castellví els que han creat la nova peça i la resta de normes que deriven d’aqueixa gran revolució, que ha arribat vigent fins al nostre dies.

 

primer mate de Dama de la Historia

Castellví-Vinyoles, València c. 1475.

La nova dama dona el primer mat de la Història dels Escacs!

Segona fita, València 1495

 

El segon gran fita procedeix també de València: el 15 de maig de 1495 s’imprimeix el Llibre dels jochs partits dels cachs en nom de 100. La primera col·lecció de problemes d’escacs moderns, de la qual són tributaris els llibres posteriors de Lucena (c. 1497) i Damiano (1512).

El contingut del llibre de Vicent s’ha preservat en el ms. de Cesena, probablement obra del mateix Vicent en el seu exili italià, sobrevivint en molts problemes la redacció original en valencià. L’estudi del manuscrit realitzat en 2005 per José A. Garzón, va permetre confirmar documentalment la reconstrucció realitzada ja en 1985 pel major expert contemporani en Història dels Escacs, recentment mort, Yuri Averbakh (1922-2022), al qual se li va rendir un merescut tribut aquests dies a València.

L’origen i l’expansió dels escacs moderns.

 

Una qüestió crucial és no confondre dos processos importants però molt diferents: l’origen i l’expansió dels escacs moderns.  Els llibres espanyols  corresponen a l’expansió  dels nous escacs, no a l’origen,  no podrien acreditar per si mateixos l’origen espanyol del nou joc, perquè hi ha almenys 3 tractats manuscrits (d’origen italià), independents dels espanyols  també de finals del segle XV, potser anteriors als espanyols.  La prova decisiva, suasoria,  que permet atorgar a Espanya l’origen dels escacs moderns és el poema Scachs d´amor (1475). Cal recordar que aquesta fita es va mostrar en el Pavelló espanyol de la Expo de Dubái.

Ximo Puig y Judit Polgar

 

 

Bibliografia d’interés.

 

1) Literatura i escacs a l’Europa dels segles XV i XVI. L’origen valencià dels escacs moderns.

eHumanista és una revista dedicada a l’estudi de les cultures i llengües de la Península Ibèrica,  que edita la University of Califòrnia Santa Barbara. S’enfoca de preferència sobre l’Edat mitjana i la primerenca Modernitat, amb incursions esporàdiques en el segle XVIII, cobrint un període de temps que pot en termes generals definir-se com a Humanisme. Un resum de l’article i l’article poden trobar-se en els següents enllaços:

2) El llibre que va canviar la Història dels Escacs. Article publicat en Peó de Rei , núm. 147 (July-Agost, 2020).

3) L’acta de naixement dels escacs moderns: El poema Scachs d´amor. Article recentment publicat en Passions Bibliogràfiques 5 (2021).

4) Així mateix, la revista Scacchitalia que edita la Federació Italiana d’Escacs, en l’últim número dels quals es ressenya en portada i es publica un article sobre el naixement dels escacs moderns. És molt important, perquè Itàlia era l’altre país candidat a  haver creat els escacs moderns.

5) Poden trobar l’opinió dels experts mundials en la web enciclopèdica sobre l’Origen Valencià dels Escacs Moderns en aquesta web.

 

 

Judit Polgar con Ximo Puig

 

Álbum de fotos

 


FEDA

Noticies anteriors

Marta García Martín i José Díaz Velandia conquisten de nou el Torneig per la Igualtat

Marta García y José Díaz con Luis Barona

 

L’equip format per la Mestra Internacional de la FIDE Marta García Martín i el Mestre FIDE José Díaz Velandia s’ha imposat amb autoritat en una competició molt disputada. Marta i José revaliden el títol que ja van aconseguir en l’edició del 2021, Marta milita en les files del Club Escacs Xeraco i José en les del Club Escacs Gambito Benimaclet.

El segon lloc del podi del torneig el van ocupar la parella formada per la Mestra FIDE Krasteva Beloslava i el Gran Mestre Marian Petrov, tots dos del Club Escacs Silla 60 Aniversari.

En tercera posició va finalitzar l’equip format pel Mestre FIDE Ramón Ibáñez, del Club Escacs Gambito Benimaclet i la Mestra FIDE Femenina Anabel Guadamuro, del Club Escacs Monteolivete.

El trofeu al millor equip Sub-18 va ser per a l’equip format per Silvia Doñate, del Club Escacs Cercle Mercantil de Castelló, i el Mestre FIDE Andrés Luque, del Club Escacs Alaquàs. El millor equip Sub-12 estava format per Carles Mellado, del Club Escacs Alzira i Leyre Rodán del Club Escacs Camp de Morvedre.

En l’esdeveniment van participar un total de 28 equips i la classificació final es pot consultar en aquest enllaç .

 


Veure en SuperDeporte

FEDA

Noticies anteriors

Seu i retransmissió de la trobada de DH entre Andreu Paterna i Silla 60 Aniversari

clubes ajedrez comunidad valenciana torneo

La FECV instal·larà taulers electrònics en la trobada de la fase final pel títol Autonòmic de la competició d’escacs entre equips de clubs, que enfronta al C.A. Andreu Paterna i al C.A. Silla 60 Aniversari aquest pròxim dissabte a la vesprada.

La FECV designa com a àrbitre a la sala a l’Àrbitre FIDE Manuel Fernández Calabuig i el responsable de la retransmissió és l’Àrbitre Autonòmic Enrique Lluch.

La trobada es disputarà en la seu en Centre Polivalent Alborgi, Carrer San Francisco de Borja, 4 a
Paterna, continuant vigent la restricció de públic en aplicació del Protocol enfront de la Covid, però podrà seguir-se en directe la trobada a través dels enllaços que anirem afegint en aquesta notícia:

DGT | LiChess | Chess24

 

 

 

 

 

 


FEDA

Noticies anteriors

Resum dels Tornejos i Campionats Autonòmics recentment disputats

XL Jocs Esportius d’Escacs

 

Del 20 al 22 d’abril es van disputar a l’hotel Santamarta de la localitat valenciana de Cullera les Finals Autonòmiques Sub 14 i Sub 16 dels XL Jocs Esportius d’Escacs, amb els següents resultats:

  • Sub-14: Campió Félix Ilinca, del C.A. La Vila, Subcampió Víctor Tudela, del C.A. La Vila i tercer classificat Ionut Bercaru, del C.A. Montolivet. La primera classificada femenina va ser Alba Abad, del Escola d’Escacs.
  • Sub-16: Campió MF Diego Macías, del C.A. Paterna, Subcampió Víctor Salvador, del C.A. Vila-real i tercer classificat Marcos Yeste, del C.A. Alacant. La primera classificada femenina va ser Gayane Harutyunyan, del C.A. Silla.

 

Campionats Autonòmics per Edats

 

Del 22 al 24 d’abril es van disputar també a l’hotel Santamarta de la localitat valenciana de Cullera els Campionats Autonòmics per Edats, amb els següents resultats:

  • Sub-08: Campió Daniel Domingo, del C.A. Almssafes, Subcampió Yulen Boluda, del C.A. EDAPA i tercer classificat Alex Climent, de l’Escola A. Castelló. La primera classificada femenina va ser Zoia Tallada, del C.A. Mutxamel – Sant Joan.
  • Sub-10: Campió Carlos Roche del C.A. Escola A. Castelló, Subcampió Lucas González, del C.A. EDAPA i tercer classificat Jordi Otero, del C.A. EDAPA. La primera classificada femenina va ser Beatriz Pardo, del C.A. Enric Valor.
  • Sub-12: Campió Félix Ilinca, del C.A. La Vila, Subcampió Jaime López, del C.A. Enric Valor i tercer classificat Carles Mellado, del C.A. Alzira. La primera classificada femenina va ser Isabel Colomer, del C.A. Carcaixent.
  • Sub-18: Campió MF Andrés Luque, del C.A. Alaquàs, Subcampió MF Marc Carbonell, del C.A. Xeraco i tercer classificat MF Diego Macías, del C.A. Paterna. La primera classificada femenina va ser Nieves Saleón, del C.A. Xeraco.

En la clausura van estar Luis Barona en representació de la FECV i Miguel Aparisi en representació de l’hotel Santamarta.

 

Campionat Autonòmic d’Escacs Llampec

 

El 8 de maig al matí es va disputar en el Trinquet de la localitat alacantina de Dénia el Campionat Autonòmic d’Escacs Llampec amb els següents resultats:

  • Classificació General: Campió  MI Eric Sos, del C.A. Paterna, Subcampió Javier Valdepeñas, del C.A. Alaquàs i tercer classificat MI Pablo Cruz, del C.A. Silla. La primera classificada femenina va ser WFM Anabel Guadamuro, del C.A. Montolivete.

En la clausura van estar Luis Barona en representació de la FECV i Francisco Roselló en representació de l’Ajuntament de Dénia.

 

IV Torneig d’Escacs Costa Blanca

 

El 8 de maig a la vesprada es va disputar també en el Trinquet de la localitat alacantina de Dénia la quarta edició de l’obert d’escacs Costa Blancaa amb els següents resultats:

  • Classificació General: Campió  GM Marian Petrov, del C.A. Silla, Subcampió  MI Slobodan Kovacevic, del C.A. Benimodo i tercer classificat MF Diego Macías, del C.A. Paterna. La primera classificada femenina va ser WFM Laura Collado, del C.A. Montolivete.

 

 

En record de Miguel A. Gómez Tormos jugador del Club Jaque Mate de Torrent

Miguel Ángel Gómez Tormos

 

El mes de desembre passat ens va deixar el nostre amic i company Miguel Ángel Gómez Tormos, 93 anys , va tindre una llarga trajectòria en el món dels escacs, va militar en diferents clubs d’escacs de la comunitat Valenciana i, sobretot, va fer amics allà on trepitjava. Faça’s expansiva aquesta notícia, perquè tots els que ho hem conegut, ho volem, i compartim part de la nostra vida amb ell, siguem coneixedors de la seua defunció. R.I.P.

 

La Federació d’Escacs de la Comunitat Valenciana acompanya en el sentiment als seus familiars i amics i els manem en nom de tota la comunitat jugadora d’escacs nostres més sinceres condolences.

 

 

 


FEDA

Noticies anteriors

Llistat d’admesos al Curs Entrenador N1 any 2022

formacion ajedrezLlistat d’alumnes admesos al Curs d’Entrenador Esportiu d’Escacs N1

 

 

 

 


NOMBRE DNI
Alberto ***506N
Alberto ***3975J
Enrique ***545T
Jesús ***974R
Joaquín ***563W
Jonathan ***997R
José ***521Y
María ***020T
Raphael ***398W
Rubén ***394L
Silvia ***755Y
Manuel ***230W
Jaime ***175Z
Josué ***9943
Vicente ***604R

 


FEDA

Noticies anteriors

Publicats enllaços de diferents competicions en capçalera web

logo de noticias de la federación

 

Publiquem hui els enllaços de info64 i chessresults de participants en els Provincials Veterans, Autonòmic Llampec, Open Costa Blanca i Torneig per la Igualtat.

Tornejos: Aut. Llampec | Costa Blanca | Igualtat | Prov. Veterans |

L’aparellament de la primera ronda del Veterans es publicarà a les 11 hores de demà divendres. En vista del número d’inscrits confirmats per categories finalment a Castelló es realitza un torneig únic amb totes dues categoria i sistema lliga i a Alacant el mateix però amb sistema Suís en disposar de més jugadors. A València, havent-hi jugadors suficients en totes dues categories aquests disputaran dues dos suïssos.

Les inscripcions estan tancades, excepte en el Torneig per la Igualtat que es disputa la següent setmana.

 

 

 


FEDA

Noticies anteriors

Llistat públic d’àrbitres d’escacs any 2022

arbitro ajedrez

Llistat públic d’àrbitres que han sol·licitat expressament (conforme a la protecció de dades personals) la seua aparició en aquesta relació i amb les dades de contacte que ací figuren. Aquest llistat serà eliminat amb la publicació del següent amb el nou any.

Hi ha àrbitres amb llicència que no desitgen aparéixer en el llistat públic pel que aquesta relació no suposa un cens d’àrbitres d’escacs de la Cominitat Valenciana.

 


 

Nom Titulació Email Telèfon
Hernán Siludakis Árbitro Internacional siludakis.h@gmail.com 675292535
Joaquín Corbí Martí Árbitro Internacional joaquincorbi7@hotmail.com 653979710
José Antonio García Domingo Árbitro Internacional josansilla@yahoo.es 606779800
Ramón García Pérez Árbitro Internacional ramon@iaramongarcia.com 687496431
Vicente Gómez Roca Árbitro Internacional vicent@ajedrezcullera.org
Alfonso Martínez Escandell Árbitro FIDE alfonsomartinez10@hotmail.com 676083961
Enrique González Terol Árbitro FIDE egonzalezte@outlook.com 639203489
Germán Robles Asunción Árbitro FIDE geroas@gmail.com 661206452
Manuel Alfonso Senabre Árbitro FIDE m.alfonsosenabre@edu.gva.es 626680625
Manuel Fernández Calabuig Árbitro FIDE calabuigfernandez25@gmail.com 607154928
Néstor Echeverría D’Angelo Árbitro FIDE noquierotablas@gmail.com 626816690
Rafael Del Valle Domenech Árbitro FIDE ecuatroecinco@hotmail.com 634535046
León Fernández García Árbitro Nacional leonmosca98@gmail.com 677743999
Aarón Bendayán Claros Árbitro Autonómico abendayanclaros@gmail.com 632405381
Alejandro Pla Pujante Árbitro Autonómico jaspi2@hotmail.com 654453621
Ana Pastor Jordá Árbitro Autonómico antrajin@hotmail.com 619069320
Antoni Bertomeu Ivars Árbitro Autonómico tonibenissa@gmail.com
Daniel Vaquer Querol Árbitro Autonómico contacto@ahoraajedrez.com 618960530
Eduardo Senabre Pascual Árbitro Autonómico check124@msn.com 699592870
Emilio González Gómez Árbitro Autonómico emiliogonzalez@icav.es 630438186
Francisco Morató Tent Árbitro Autonómico franciscomorato71@yahoo.es 659826070
Germán Porras Boronat Árbitro Autonómico manrasnat@gmail.com 650355861
Ignacio Sánchez Benlloch Árbitro Autonómico nachosanchez88@hotmail.com 680757328
Javier Cortés Martí Árbitro Autonómico xavicortes@hotmail.com 636025095
Jesús Chiloeches Ramón Árbitro Autonómico Jechira@gmail.com 647484846
Jesús Gerona Maura Árbitro Autonómico jesusgm63@hotmail.com 667410433
José Antonio Aguilar Pérez Árbitro Autonómico aguilar.joseperez@gmail.com 616323767
José Enrique Lluch Ventura Árbitro Autonómico quiquelluchv@gmail.com 644226411
Jose Jimenez Hernandez Árbitro Autonómico cealmussafes@gmail.com 679130629
José Miguel Pérez García Árbitro Autonómico perezov69@hotmail.com 686424303
Juan Pedro Magdaleno Puche Árbitro Autonómico jpmp1991@gmail.com 666755689
Juan Ramón Moral Rodríguez Árbitro Autonómico camionacovlc@gmail.com 666587511
Luis Martínez Vázquez Árbitro Autonómico
Nerea Xiajuan Pastor Jordá. Árbitro Autonómico nereaxiajuan@gmail.com 630550456
Pablo Izquierdo Carbellido Árbitro Autonómico pabloizca@gmail.com 606204031
Patricio Diego Pardo García Árbitro Autonómico patrypardo@hotmail.com 607380848
Sergio Fernández Ayuso Árbitro Autonómico
Víctor Manuel Bellón Rocher Árbitro Autonómico vbellon@hotmail.es