Presentació del Torneig d’Escacs A la Cega a València

Rocío Gil, regidora d’esport de l’Ajuntament de València, ha presentat el torneig d’escacs “A la cega” organitzat per la Federació d’Escacs de la Comunitat Valenciana, *FACV.

Acompanyada pel president de la *FACV, Emilio González i el vicepresident Sebastián Pérez., Rocío Gil va presentar este singular torneig en què els jugadors d’escacs s’enfrontaran a les seues partides cobrint-se els ulls amb un antifaç.

Esta modalitat de joc dels escacs exigix dels seus participants un extraordinari exercici de memòria perquè han de recordar en tot moment la posició de les trenta-dos peces en joc i la seua posició en les 64 caselles del tauler. A més, han de calcular els moviments i estratègies amb què han de desplaçar les peces pròpies per a aconseguir capturar les de l’oponent fins a guanyar la partida.

Per a este esdeveniment els jugadors comptaran amb un assistent que executarà sobre el tauler les jugades de cadascun dels dos oponents ja que tots dos jugaran amb antifaç. D’esta manera es podrà seguir la partida pels àrbitres que vetlaran perquè en tot moment es complisca el reglament de competició dels escacs. L’assistent també informarà els jugadors que li ho requerisquen del temps que encara els queda per a concloure la partida.

Es dona la circumstància que ja hi ha inscrits quatre jugadors amb discapacitat visual, cecs,  que habitualment juguen secundant-se en un tauler adaptat en què les peces estan fermament subjectes a la casella que ocupen amb un sortint que s’incrusta en cadascuna quan el jugador realitza un moviment. Així, poden tocar-les sense por de derrocar cap. És una manera de veure amb el tacte.

El torneig es disputarà a València, a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de telecomunicacions, *ETSIT, els pròxims dies 9, 10 i 11 de juliol. Per a cada partida, cada jugador disposarà de 30 minuts amb 30 segons d’increment per jugada.