Reconeixement i agraïment a Sr. Manuel Saborit Ripollés

Manuel Saborit Ripollés
Foto arxiu 2017

 

El pròxim dia 28, a la ciutat castellonenca de Peníscola i coincidint amb la celebració de l’I Torneig d’Escacs Costa de Ahazar, es realitzarà un acte de reconeixement i agraïment a Sr. Manuel Saborit Ripollés pel gest tan generós que ha tingut amb tots els escacs de la Comunitat Valenciana cedint el seu fons bibliogràfic per al gaudi de tots els seus jugadors d’escacs.

“Manolo” Saborit

Manolo Saborit Ripolles, ha estat el sant i senya del nostre esport “els escacs” a Castelló, des de fa dècades si alguna cosa es fa a Castelló del nostre esport, en l’organització està Manolo Saborit.

Manolo, ha conreat diverses facetes en la seua vida professional i personal, tots els escaquistes de la Comunitat Valenciana coneixem la seua passió pel nostre esport, pels escacs, però també es una persona que ha col·laborat activament en l’organització de clubs, de competicions, torneigs i no es pot oblidar la seua faceta com a membre integrant en distints moments de la Federació d’Escacs de la Comunitat Valenciana, on des de les sus competències i responsabilitats, en cada moment ha ajudat a construir la institució que hui es aquesta Federació, l’entitat que representa els escacs de tota la Comunitat Valenciana, uns escacs que al llarg i ample de la nostra geografia segueix gaudint de tenir personalitats com la de Manolo.

La seua passió per la lectura

Altra faceta de Manolo Saborit, que també potser no siga tan coneguda per molts escaquistes de la Comunitat Valenciana es la seua bibliofília, un amor per la lectura i els llibres, de diverses índoles i temàtiques, i entre elles com no podia ser menys també estan els escacs.

Com tot el que fa Manolo, en cada cosa que s’involucra ho fa fins a  la medul·la, des de molt jove la seua afició pels llibres de temàtica escaquista esdevingué una passió que l’han convertit en el propietari, mitjançant la paciència d’anys i anys, d’una de les millors biblioteques de llibres d’escacs d’Europa, per volum i qualitat dels exemplars, i gens menyspreable en qualsevol comparativa que a nivell mundial es puga fer. Vertaders tresors i “incunables” d’escacs des de finals del segle XIX, tot el segle XX i el nostre segle, han construït una biblioteca d’escacs incomparable.

Amb més de mil exemplars i contenint joies de literatura escaquística realment incomparable (primeres edicions, exemplars signats per campions mundials, incomptables exemplars en diverses llengües del mon, etc.).

La cessió dels seus llibres a la FECV

I arribem a altra de las facetes que no coneix tampoc molta gent de Manolo Saborit, es la seua extraordinària humanitat i filantropia; fa un parell d’anys aquesta va aflorar amb empenta la possibilitat de que la seua col·lecció dels seus estimats llibres d’escacs, foren cedits en donació a la Federació d’Escacs de la Comunitat Valenciana.

La Federació d’Escacs de la Comunitat Valenciana des de fa anys, mitjançant alguns dels seus programes i pressupostos ha anat creant una xicoteta biblioteca de llibres d’escacs, quasi tots llibres i monografies modernes, amb un sentit de perdurabilitat i coneixement més enllà dels “llibres” i coneixements informàtics que ara imperen. A més, també s’han incorporat aquells llibres que en la nostra Comunitat s’han publicat sobre els escacs, en especial sobre la història del nostre esport i aixó ha anat conformant una menuda col·lecció.

estanterías con loslibros

Com comentem fa un parell d’anys, i coneixent Manolo del bon fer de la Federación d’Escacs de la Comunitat Valenciana en multitud de aspectes, i també en aquesta xicoteta biblioteca que ens acompanya a la nostra seu, va decidir en un gest de grandesa que mereix tot el reconeixement dels escacs de la Comunitat Valenciana, i diríem més, també del nacional, iniciar els tràmits per a donar la seua biblioteca d’escacs a la Federació d’Escacs de la Comunitat Valenciana, per a que fora la institució que representa a tots els escacs de la Comunitat Valenciana, el nexe de tots els que en aquesta terra practiquem aquest esport, la que restara como garant i preservadora de un llegat bibliogràfic d’escacs magnífic.

La Biblioteca “Manolo Saborit”

Durant aquests anys, pandèmia pel mig, es va fer un gran  treball d’ordenació i registre de tots els llibres i fa un parell de messos, la major part de la col·lecció de llibres d’escacs de Manolo Saborit (uns pocs vindran més endavant, al seu moment), van fer el viatge des de la casa de Manolo a Castelló, fins la seu de la Federació a València, creant-se així un fons bibliogràfic que engolirà el lot de llibres que la Federació ja tenia i que esperem que en breu vinga a conformar la Biblioteca d’Escacs “Manolo Saborit” de la Federació d’Escacs de la Comunitat Valenciana. Una biblioteca que pensem serà de les millors biblioteques d’escacs d’Espanya, sense dubte, la millor a nivell federatiu nacional, i que creguem tindrà un gran potencial per a conèixer la vida, vicissituds, avatars, la història i como no l’evolució esportiva dels nostre esport en els darrers 150 anys, es a dir des de la institucionalització dels escacs com esport. Aquesta Biblioteca pensem que esdevindrà en referent per a investigadors, per a estudiosos dels escacs, i fins i tot per a aquells que vullguen aprendre de forma “clàsica” escacs.

Per a la Federació d’Escacs de la Comunitat Valenciana, recollir aquesta donació es un honor, un privilegi i una gran responsabilitat i esperem estar a l’alçada de la confiança que Manolo Saborit, ha dipositat a les nostres mans i en les dels futurs gestors dels escacs de la Comunitat Valenciana.

Extensa colección de libros de ajedrez

 

Agraïment

Es por tot aixó, que la Federació de Ajedrez de la Comunitat Valenciana, y els escacs de la nostra Comunitat, volem expressar la nostra més sincera mostra de gratitud al gran Manolo Saborit pel seu gest, i el nostre agraïment per tot el que li dona als escacs de la Comunitat Valenciana durant tota la seua vida; i ho farem com millor sabem, disputant un torneig el proper 28 de novembre a Peníscola, on sobre el tauler, y també d’alguna manera més formal, te mostrarem Manolo lo que tu ja saps, l’estima, l’aprecio i la enorme gratitud que et té tot el mon dels escacs de la Comunitat Valenciana pel que eres i pel que fas contínuament per ells.

Des de la Federació d’Escacs de la Comunitat Valenciana, i amb perdó per particularitzar, des de la Secretaria General de la mateixa, moltíssimes gràcies Manolo.

 


Club d’Escacs Cercle Mercantil de Castelló (ajedrezcastellon.club)