Vicente Moral González, 100 anys d’edat, vindrà al Festival del Bali

Nota de l’Organització

Fa uns dies rebem una trucada de telèfon, es tractava de Vicente Moral González.

Vicente ens va cridar per a inscriure’s de nou en l’edició del Festival d’Escacs del Gran Hotel Bali d’enguany i per a explicar-nos que ja havia complit els 100 anys recentment.

L’organització ens alegrem molt amb la seua crida, la veritat. La seua manera d’explicar-nos la il·lusió que tenia per tornar al torneig, el qual ja era assidu des de fa una dècada, i el com recordava haver aconseguit tres guardons com a jugador de major edat ens va recarregar les bateries. També, Vicente ens va dir «espere enguany portar-me de tornada un altre guardó en finalitzar el torneig, si Déu vol».

Actualment, Vicente resideix a Madrid, on ha participat en diverses competicions en la seua categoria de Veterans. Posteriorment a la seua crida, ens ha arribat una carta manuscrita d’ell, amb lletra ferma i elegant, de redacció impecable, donant-nos detalls biogràfics així com la seua sol·licitud formal d’inscripció.

Vicente no vol perdre’s la nova edició del torneig i que se’ns oblide apuntar-lo! Perquè Vicente, apuntat està ja i amb lletres d’or!, s’ha guanyat el cor i l’afecte de tota l’organització i per res del món se’ns oblidarà que hem de reservar-li un lloc per a jugar el torneig.

Vicente Motal 100 años

Els escacs, un esport per a totes les edats i per a tota la vida.

Vicente Moral és un exemple de longevitat en la pràctica esportiva, un exemple per a tots nosaltres, un exemple de passió per escacs i un exemple d’esperit de vida. Amb Vicente tenim una demostració més que els escacs és un esport que es pot practicar tota la vida.

Diuen els experts i estudiosos de la matèria que els escacs aporta molt com a gimnàstica mental en totes les etapes de la vida, cobrant especial importància en la tercera edat. Després de les nostres converses telefòniques amb Vicente i llegir la seua carta, podem corroborar-ho, Vicente als seus 100 anys, es pot dir que està fet un xaval. Ja estem comptant els dies per a poder estrényer de nou la seua mà en el torneig i veure-li en l’acompliment del llance del joc de les 64 caselles.

El club dels 100.

Luis Barona, director del XX Festival, afig:

«He tingut l’honor d’exercir com a director de torneig en diversos Campionats d’Espanya de Veterans en els últims anys i, per a mi, és un plaer sempre veure com els jugadors d’escacs estimen el seu esport i celebren retrobara amb altres esportistes que coneixen de tota una vida.»

«El primer jugador centenari que vaig tindre en un torneig va ser Manuel Álvarez, de Madrid, actualemente jugador d’escacs encara en actiu amb quasi 102 anys, i era increïble veure com va disputar les seues 9 partides, veure-li moure’s per la sala de joc observant altres partides i saludant a uns i a uns altres, atenent amb amabilitat als mitjans de comunicació, etc, etc. Record que Manuel Álvarez ha disputat edicions anteriors en el Gran Hotel Bali.»

«Ara, amb Vicente Moral, acabat d’unir al club dels 100, seria un immens honor per a nosaltres que pogueren coincidir tots dos en aquest any en què celebrem la XX edició. Haurem d’anar pensat a cridar a la FIDE i dir-los que a Espanya necessitem ja d’una nova categoria, la dels Super Veterans», comenta Luis somrient.

Luis Barona Boj con Manuel Álvarez

Luis Barona i Manuel Álvarez durant un desdejuni d’una de les jornades en el XVIII Campionat d’Espanya de Veterans, Altea, 2021.